Ons Speltverhaal

Spelt rechtstreeks van de boer
We hebben goed nieuws! Sinds kort bakken we ons speltbrood met speciaal voor ons geteelde spelt. Boer Hans Quist uit Zeeuws Vlaanderen teelt de spelt voor ons, molenaar Hermus maalt het en wij bakken er heerlijk en eerlijk biologisch brood van. De keten is kort en er is geen onnodige tussenhandel, waardoor we de prijs voor onze klanten in de hand kunnen houden.

Spelt is goed voor je
Spelt is een graansoort, net zoals maïs, haver, gerst, tarwe, rogge en haver. Het wordt ook wel oertarwe genoemd. Spelt groeit onder bijna alle omstandigheden en heeft geen bestrijdingsmiddelen en kunstmest nodig om goed te kunnen groeien, waardoor het een goede basis is voor biologisch brood. Speltbrood dat van volkoren speltmeel is gemaakt bevat veel vitaminen en mineralen en is lichter verteerbaar omdat het niet door-veredeld is en minder sterke eiwitten (gluten) bevat dan tarwemeel. Speltbrood is daarom glutenarm te noemen, maar zeker niet glutenvrij. Verder heeft speltbrood een nootachtige smaak, een pittig aroma en moet je er goed op kauwen, wat het lichaam weer ten goede komt. Kortom, speltbrood is een lekker en vooral gezond brood. Hoewel je in Nederland een brood met een paar procent spelt al speltbrood mag noemen, maken wij ons speltbrood met 100% spelt en voegen we geen andere ingrediënten zoals tarwe toe.

Op zoek naar betaalbaar spelt
Spelt is veel duurder dan tarwe, onder meer omdat de opbrengst per hectare fors lager is en omdat door de toegenomen vraag naar spelt de prijzen de afgelopen zes jaar zijn vervijfvoudigd. En hoewel wij lang niet alle prijsverhogingen in onze producten doorberekenen, moesten ook wij de prijs af en toe verhogen om op een gezonde manier te kunnen blijven ondernemen. Maar die torenhoge speltprijzen zaten ons niet lekker. Samen met molenaar Hermus uit Made zijn we op zoek gegaan naar goed en betaalbaar spelt dat we zonder tussenhandel kunnen krijgen en dat hebben we in Zeeuws Vlaanderen gevonden.

Boer en molenaar
Boer Hans Quist uit IJzendijke heeft voor ons zeven hectare met biologisch Franckenkorn-spelt ingezaaid die in augustus 2014 is geoogst. Het spelt is gepeld bij een van de weinige gespecialiseerde bedrijven in Nederland die een speltpelmachine hebben. Spelt heeft namelijk drie vliesjes (kaften) die er vakkundig afgepeld moeten worden, nog een extra kostenverhogende factor. Daarna gaat het naar onze molenaar Hermus die het schoont voordat het gemalen wordt. Tenslotte wordt het tussen molenstenen gemalen met als eindproduct 100% volkoren speltmeel dat barst van de voedingsstoffen.

Bakker en brood

En dan gaan we naar de laatste stap: het bakken van een speltbrood. In de bakkerij maken we een deeg van speltmeel, biologische gist, desem, water en Frans Guérande zout. Meer dan dat heb je niet nodig voor het bakken van een eerlijk en gezond 100% speltbrood. Het maken van het deeg vereist extra vakmanschap want spelt moet korter en zachter gekneed worden en heeft andere rijseigenschappen dan tarwe. Omdat speltbrood minder volume heeft dan tarwebrood maken we het alleen in de vorm van vloerbrood. Uiteindelijk komen er vier soorten speltbrood uit onze oven: het ‘gewone’ speltbrood en de spelt Aalburgse mik, een meergranenbrood met havervlokken, gerstvlokken, lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en pompoenpitten. Van beide soorten maken we een gist- en een desemversie. Alles biologisch, lactosevrij, zonder middels genetische manipulatie verkregen enzymen en vrij van E-nummers, zoals al onze broden.

We zijn trots op de samenwerking met Hans Quist en Hermus, want in deze keten krijgt ieder de prijs waar hij recht op heeft en krijgen onze klanten een eerlijk, biologisch speltbrood voor een nette prijs. En dat is waarvoor we het doen!