Biologisch gezonder?

Nieuw onderzoek: duidelijke kwaliteitsverschillen tussen biologisch en niet-biologisch voedsel

Biologische groenten, fruit en granen bevatten tot wel 60% meer antioxidanten dan conventionele. In niet-biologische gewassen worden vier keer zo vaak restanten van pesticiden aangetroffen en hogere concentraties cadmium en stikstof. Dit blijkt uit een omvangrijk onderzoek naar de verschillen tussen biologisch en niet-biologisch voedsel, dat op 15 juli verschijnt in het ‘British Journal of Nutrition’. Volgens Bionext geeft het onderzoek belangrijke ruggensteun aan consumenten die vanuit gezondheidsoogpunt kiezen voor biologisch voedsel.

De onderzoekers, onder leiding van professor Carlo Leifert van Newcastle University, stellen dat de landbouwmethode onmiskenbaar invloed heeft op de kwaliteit van het voedsel. In de biologische landbouw wordt op een zo natuurlijk mogelijke manier gewerkt, zonder chemisch-synthetische bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Uit het onderzoek blijkt dat producten uit de biologische landbouw gemiddeld, over verschillende regio’s en productieseizoenen gemeten, meer antioxidanten en minder cadmium en pesticidenresiduen bevatten dan de niet-biologische varianten.

Bavo van den Idsert, directeur Bionext: “Veel consumenten kiezen voor biologisch vanwege de smaak, de  gezondheid en het dierenwelzijn. Wetenschappelijk is er veel discussie of biologisch gezonder is en dat is het belang van deze nieuwe, grote metastudie”. Veel antioxidanten worden door wetenschappers in verband gebracht met een verlaagd risico op chronische ziekten, zoals hart- en vaatziekten, en bepaalde vormen van kanker.

Pesticiden, cadmium, stikstof
In niet-biologische gewassen worden vier keer zo vaak restanten van pesticiden gevonden als in biologische gewassen. Bij niet-biologisch fruit werden zelfs in 75% van de monsternames residuen aangetroffen. In biologische gewassen lagen de concentraties van het zware metaal cadmium 48% lager dan in niet-biologische gewassen. Ook werden in biologische gewassen aanzienlijk lagere concentraties stikstof gevonden. Stikstof wordt in verband gebracht met bepaalde soorten kanker, zoals maagkanker.

Meer informatie
The Guardian: Clear differences between organic and non-organic food, study finds

Soil Association: organic is different

Nederlandse samenvatting: Hogere antioxidant niveaus en minder cadmium en pesticide residuen in biologisch geteelde gewassen: een systematisch literatuur review en meta-analyse

– See more at: http://www.bionext.nl/consument-zakelijk/nieuw-onderzoek-duidelijke-kwaliteitsverschillen-tussen-biologisch-en-niet#sthash.VGgZXoRU.h7pnbQb5.dpuf

http://www.wanttoknow.nl/overige/oude-tijden-kunnen-herleven%E2%80%A6/

Waarom geld uitgeven aan biologische voeding wél verstandig is

Enigszins gewijzigd overgenomen van: www.ortho.nl.nl


Ongetwijfeld hebt u zich ook wel eens afgevraagd of het nu werkelijk nodig is dieper in de portemonnee te tasten voor biologische appels of spinazie. Nog begin dit jaar kwam de Consumentenbond weer met één van zijn stokpaardjes: Biologische groenten niet gezonder dan gewone groenten. Het verschil aan vitamine C, mineralen, vezels en antioxidanten is minimaal, bleek uit onderzoek.

Maar de Consumentenbond was blijkbaar niet op de hoogte van het werk van de twee Britse hoogleraren Dan Burke en Gerry Potter. De BBC wist verleden jaar al te melden dat deze twee heren waarschijnlijk een belangrijke ontdekking hebben gedaan. Ze keken niet naar vitamines, mineralen en vezels, maar naar heel andere stoffen, die belangrijk zijn voor de gezondheid. Burke had al weer zo’n tien jaar geleden een enzym ontdekt dat alleen in tumorcellen voorkwam. Toen hij een aantal jaren later prof. Gerry Potter ontmoette, kwamen zij gezamenlijk tot een nieuwe ontdekking. In groenten en fruit kunnen stoffen zitten die precies passen op het door Burke gevonden enzym, als het ware als een sleutel op een slot. Waar ze achter kwamen, was dat zodra de sleutel in het slot was gestoken, er zich in de tumorcel een stof vormde die in staat was deze cel te doden. Ofwel, op deze wijze was het mogelijk om met die stoffen in groente en in fruit de tumorcel te doden. Ze noemden deze stoffen ‘salvestrolen’.

Nu rijst natuurlijk de vraag in welke groenten en in welk fruit deze salvestrolen zitten. Welnu, deze salvestrolen bleken in overvloed aanwezig in… onbespoten groente en fruit. Waren de gewassen bespoten met kunstmatige antischimmelmiddelen, dan werden nauwelijks salvestrolen gevonden. Was dat toeval? Nee. Bij bespuiting is het gewas gewoon te lui om zijn eigen antischimmelmiddelen aan te maken.

In 2002 verscheen in het tijdschrift HortScience een artikel over hoe het gehalte van zo’n salvestrol in bessen negatief werd beïnvloed door sproeiprogramma’s om schimmelziekten tegen te gaan. In een proef bleek dat schilletjes van onbespoten bessen veel hogere concentraties salvestrol hadden dan die van de chemisch bespoten bessen.

Salvestrolen zijn ook wel te herkennen aan hun bittere smaak. Daarom is het zo jammer dat de laatste decennia de bittere smaak uit vele groenten is wegveredeld, zoals bijvoorbeeld uit spruitjes. Ook worden tijdens het productieproces vruchtensappen dusdanig bewerkt dat de bittere smaak door een zoete wordt overheerst. Ten koste van de salvestrolen dus.


Biovoeding bevat meer waardevolle stoffen dan voeding van de gangbare teelt

Overgenomen van www.nu.nl, 29-10-2007

Voedsel waarbij geen kunstmatige stoffen worden gebruikt is niet alleen écht gezonder, maar heel veel gezonder.

Organisch geteelde groenten en fruit bevatten veel meer goede ingrediënten dan bespoten exemplaren. Zoals veertig procent meer antioxidanten. Deze stoffen zijn een belangrijk verdedigingsmechanisme tegen dodelijke aandoeningen als kanker en hartziekten.

Volgens professor Carlo Leifert, de coördinator van het Europees onderzoek, zijn de verschillen tussen organische en bewerkte groenten en fruit niet zomaar groot, maar ontzettend groot. Hij zegt dat het eten van organisch voedsel hetzelfde is als het eten van één extra portie groente of fruit per dag.

Voor dit onderzoek teelden de wetenschappers groenten en fruit, waaronder kool, sla, aardappelen en graan, op een eigen stuk land. De helft werd organisch geteeld en de andere helft op de traditionele manier. Hierna werden ze vergeleken op verschillende factoren zoals de voedingswaarde.

————————————————————————————————————–

Wat zijn salvestrolen?

Salvestrolen zijn natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen, die de plant zelf aanmaakt.

Ze zijn pas ontdekt eind jaren 90!!!! Stofjes die een plant aanmaakt om zich te beschermen tegen aanvallen van bacteriën, schimmels, virussen en insecten heten fytoalexinen. Salvestrolen behoren tot de fytoalexinen.

Salvestrolen zijn dus natuurlijke gewasbeschermingsmiddelen.
Reeds in de oertijd kwamen ze voor in onze eetbare planten.

Natuurlijk gewasbeschermingsmiddel �
Salvestrolen is een verzamelnaam voor een groep stoffen die oorspronkelijk in vele soorten groente, fruit en kruiden voorkwamen.
Echter, als je planten bespuit met bestrijdingsmiddelen tegen bijvoorbeeld schimmels wordt de plant minder gestimuleerd zèlf salvestrolen aan te maken.

Ook andere moderne landbouwmethoden zoals plantenselectie en veredeling hebben er toe geleid dat tegenwoordig veel minder salvestrolen in ons eten te vinden zijn.
Door het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen hoeft de plant deze salvestrolen niet meer aan te maken en zijn ze in onze huidige voeding vrijwel verdwenen.

Kankerremmende werking
Salvestrolen hebben bij de mens een kankerremmende werking. Bovendien leveren zij een grote bijdrage aan de bescherming van gezonde cellen en weefsels.

Salvestrolen zijn bitter en komen in redelijke hoeveelheden alleen nog voor in biologisch geteelde groenten, fruit en kruiden. Mensen die biologische producten gebruiken zijn waarschijnlijk beter beschermd tegen allerlei vormen van kanker dan mensen die kiezen voor gangbare producten.

Er worden steeds meer groenten en fruit gekweekt, waaruit de bittere smaak is verdwenen, dus ook de salvestrolen. Denk maar eens aan onze appels, die zijn zoet. Ze worden geselecteerd op hun zoetheid, want dat verkoopt beter.

Belangrijke bronnen van salvestrolen zijn biologisch gekweekte:
Groenten: groene groenten, artisjokken, asperges, waterkers, rucola, alle koolsoorten, pepers, avocado, gekiemde sojabonen, wilde wortelen, selderie, komkommer, spinazie, pompoen, courgette, aubergine.

Fruit: rode vruchten, olijven, bessen, druiven, appels, aardbeien, pruimen, vijgen, frambozen, mandarijn, sinaasappel, moerbei, peer, meloen, ananas, mango.

Kruiden: peterselie, basilicum, rozemarijn, tijm, salie, mint, paardenbloem, rooibos, weegbree, rozebottel, mariadistel, meidoorn(bes), kamille, citroenverbena.

In bovenstaande planten zijn salvestrolen aangetoond, maar er wordt in hoog tempo gezocht naar meer planten en fruit, waar salvestrolen in behoorlijke hoeveelheden voorkomen.

<script type=”text/javascript”>

var _gaq = _gaq || [];
_gaq.push([‘_setAccount’, ‘UA-25925743-1′]);
_gaq.push([‘_trackPageview’]);

(function() {
var ga = document.createElement(‘script’); ga.type = ‘text/javascript'; ga.async = true;
ga.src = (‘https:’ == document.location.protocol ? ‘https://ssl’ : ‘http://www’) + ‘.google-analytics.com/ga.js';
var s = document.getElementsByTagName(‘script’)[0]; s.parentNode.insertBefore(ga, s);
})();

</script>