Bakkerij

Brood.

Geschiedenis van brood (Bron:Wikipedia) In het begin kauwden de rondtrekkende jagers op de graankorrels die ze op hun weg tegenkwamen. Later werden deze korrels gekneusd met een steen, zodat er een soort pap van kon worden bereid. Dit werd dan gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur. Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood. De eerste broden werden gemaakt door spontane fermentatie (net zoals bij het eerste bier). Het gebruik van starters (gist, zuurdesem, bier) kwam pas later. Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt, gebaseerd op bierresten (waar gist in zat) of op een starter. Een starter maakten mensen zelf door meel met water te mengen en dit enkele dagen te laten staan. Wilde gisten nestelden zich dan in het mengsel, waardoor het begon te rijzen. Deze starters werden goed verzorgd, een goede starter was namelijk van belang voor de smaak van het brood. Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het nieuwe deeg gevoegd, net zoals nu gist gebruikt wordt. In Nederland bakten de mensen oorspronkelijk hun eigen brood. In de Middeleeuwen kwamen er pas bakkers in de steden en in 1856 is de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam neergezet. Deze Amsterdamse broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon in samenwerking met de Vereeniging voor Volksvlijt. Dit kon na de afschaffing van de Wet op het Gemaal, die de komst van grootschalige productie tegen hield. Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag. Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie maal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw. Doordat meer mensen zich voldoende brood, aardappels, vlees, melk en groente konden permitteren (en door betere hygiëne), nam de gemiddelde leeftijd van de Nederlander toe van 35 à 40 jaar in 1870 tot bijna 50 jaar in 1900[1].

2010 bij Bakkerij Hardeman, 5 dagen per week wordt er brood en banket gemaakt, dus dagelijks vers. Wij gebruiken  in onze bakkerij  alleen biologische grondstoffen.  Dit betekent dat alle grondstoffen die  wij gebruiken, geteeld zijn, zonder  gebruik van kunstmest en  chemische bestrijdingsmiddelen. Zo gebruiken we uitsluitend Biologische gist.

 

Kijk voor meer info over deze gist op: www.bioreal.ch

Dit betekend: Slow Baking en dus Slow Food! Door op een heel ouderwetse manier brood te bakken met heel lange rijstijden, haal je alle goede eigenschappen uit het graan. Pure gezondheid! Het bakproces van ons  ‘gewone’ brood duurt ongeveer 24 uur! Maken we zuurdesembrood dan kan dat oplopen tot wel 72 uur.

 

Het kneden gaat met ouderwetse kneders en dus langzaam( 40 min.) en dan 50 min. bulkrijs

 

 

Het zgn. opmaken voor het deegstuk in het rijsmandje gaat is ook handwerk voor het lekkerste brood.

 

.

bakkerij-winkel 026 (Large)bakkerij-winkel 018 (Large)

Wij bakten ons grootbrood in een heel oude oven van 1925…dat bakte met karakter, maar de oven werd te klein(!) en was nogal kwistig met gas…

bakkerij-winkel 029 (Large)bakkerij-winkel 031 (Large)

Na 45 minuten bakken, halen we het brood uit de oven met een ‘schieter’  .

De oude oven is 17 maart 2012 gesloopt, maandag 26 maart is er een nieuwe oven geplaatst. De nieuwe oven heeft 3 keer zoveel capaciteit en gebruikt 80%minder gas dan de oude.

Als broodverbetermiddel gebruiken we een inactief zuurdesem, wat door onszelf is ontwikkeld en dagelijks wordt bijgemaakt.

 

Verder gebruiken wij absoluut geen genetisch gemanipuleerde grondstoffen! Om daar zekerheid over te hebben, maken wij zelf onze cakepoeder, roompoeder enzovoort. Alles wat wij maken, maken we zelf met verantwoorde ingrediënten en daarmee hebben we een uniek assortiment brood en banket.

 

Kleinbrood.

Het kleinbrood, bolletjes, krentenbollen enz. maken we ook ouderwets met heel lange rijstijden.

 

Ook dit ligt 60 minuten te rijzen                                                 en dan maken we er o.a. bolletjes van..

 

 

bakkerij-winkel 025 (Large) bakkerij-winkel 039 (Large)

Kleinbrood in de narijskast                                            En het is weer gebakken voor u.

Hebt u een idee voor een broodsoort, vraag er gerust om, want dat willen we graag voor u maken..

Amandelspijs

Wij maken zelf amandelspijs. Bijna iedere bakker gebruikt tegenwoordig fabrieksspijs, maar om ons te onderscheiden van het gemiddelde, doen we het zelf en met succes! Het is echt ongelooflijk lekker! Probeer onze gevulde koeken eens, of aan het einde van het jaar onze boterletters of kerstkransen. Ook bitterkoekjesspijs maken we zelf, hierdoor ontstaat een bitterkoekje met een unieke smaak! Zo maken we een Wijkse Mop, dat is een koekje op basis van amandelen en oerzoet, oerzoet is ingedikt rietsuikersap, dit heeft een karakteristieke smaak en aroma, dit moet je een keer geproefd hebben!

Het maken van amandelspijs met ouderwetse machines voor ouderwetse kwaliteit!

 

 

 

 

Workshops.

Wij geven op verzoek workshops in verschillende onderdelen van het bakken van brood of banket. Tevens is er de mogelijkheid van een pizza-arrangement waarbij u zelf uw eigen pizza maakt. Ook verzorgen wij een uitgebreid ontbijt bij u thuis of bij uw bedrijf, dit is ook mogelijk voor uw lunch. Informeer naar de

mogelijkheden.

Workshop speculaas bakken

.

Uitgebreid ontbijtbuffet in onze bakkerij/terras. Dit kan tot 50 personen